vineri, 6 noiembrie 2009

Gastronomia in Grecia







Daca veti merge intr-un restaurant grecesc si veti deschide un meniu,prima data veti vedea aperitivele.Unele dintre cele mai populare aperitive sunt tsatsiki(facut din iaurt,usturoi si castraveti),taramosalata,caviar rosu cu vinete prajite,horta,papadii sau ridichi fierte si crochete cu branza.Printre felurile principale se numara musacaua,rosii umplute,dolmades(foi de varza umplute),soutzoukakia(chiftelute in sos rosu),spaghete bologneze si multe feluri din carne de pui ,de vitel si miel.Insa cele mai multe sunt felurile din peste, cel mai bine acompaniate de vinul Retsina,Deserturile includ iaurt cu miere,crema de caramel si baclava

Atractii turistice







1)Explorati Atena.Incepeti cu Acropola,unde se afla Parthenonul din secolul V I.Hr.,apoi plimbanti-va spre Agora,fostul centru civic,politic si comercial al Atenei.Nu ratati Muzeul Arheologic,plin de statui vechi din marmura,bijuterii si ceramica.



2)Descoperiti Delphi,despre care anticii credeau ca este centrul lumii.Acest complex religios pagan,situat intr-un peisaj fermecator,cuprinde templele clasice,un teatru si un stafion.In Muzeul Arheologic din Delphi veti gasi numeroase artefacte interesante.
3)Admirati fostul oras-stat Corint,odata renumit pentru bogatie,eleganta,imoralitate si culte ale orgiilor.Explorati templele si teatrele,apoi vizitati muzeul.
4)Vizitati traseul olimpic original din Olympia,locul in care au luat nastere jocurile olimpice,intre secolele VII siIV i.hr.Alaturi de sit se afla Muzeul de Arheologie si Muzeul Jocurilor Olimpice.
5)Descoperiti peisajul de la Meteora,cu cele sase manastiri construite pe formatiuni stancoase ciudate.Numarul total al manastirilor a fost 24 si la ele se ajungea folosind un sistem de scripeti.Acum exista trepte sapate in stanca.
6)Nu ratati Salonic,al doilea oras al Greciei,in care se afla Muzeul de Arheologie Salonic si care expune statui antice din marmura si bijuterii din aur din regiunea Macedoniei.Bisericile bizantine se afla pe lista UNESCO de patrimoniu cultural mondial.
7)Barbatii pot vizita peninsula pe care se afla Muntele Athos,un stat monarhal autonom inca din1060.Aici putei vizita20 de manastiri ce adapostesc 1.700 de calugari.Doar barbatii pot intra in acest stat,la cerere.
8)Explorati ruinele Knossos,un palat mionic de 3.000 de ani,caminul uneia dintre primele civilizatii din Europa.Descoperiri din acest sit de afla in Muzeul de Arheologie din portul Iralkio de pe Creta.
9)Vizitati casele albe de pe insula Santorini,construite pe o stanca ce are dedere spre caldera,o depresiune circulara in mare creata de o eruptie vulcanica ce a spulberat centrul insulei in jurul anului 1600 i.hr.
10)Nu ratati Mykonos,faimos pentru viata de noapte glamuroasa.Cladiri albe cubice,restaurante elegante,baruri moderne,cluburi de noapte pe malul apei si cateva hoteluri de lux.
11)Vizitati orasul Rodos.Centrul istoric este o foratreata impunatoare datand din secolul XIV,construita de cavalerii Sf. Ioan in timpul cruciadelor.Vizitati si Paltatul Marilor Maestri,moscheele si baia turceasca din secolul XVI.
12)Nu ratati Festivalul Elen cu muzica,dans si reprezentatii teatrale in odeonul din secolul II din Atena si dramele grecesti clasice din amfiteatrul sin secolul IV din Epidaurus.
13)Plajele Greciei sunt superbe.Printre cele mai bune se numara Lalaria,o plaja cu pietris in Skiathos si Plaka,o intindere de nisip in Naxos.
14)Urcati pe cel mai inalt munte al Greciei,Muntele Olymp de 2.917m,despre care anticii credeaua ca este salasul lui Zeus.
15)Mergeti in adancuri!Scufundari se pot face in cateva locatii de pe coasta Attica,Corfu,Kalamata,Kalymnos,Mykonos,Preveza,Rodos,Skiathos si Zakynthos,unde vet gasi cntre de instructie si inchiriari de echipament.
16)Mergeti in subteran!In Grecia se afla in jur de 6.000de pesteri carstice,majoritatea in Creta.Se organizeaza tururi ghidate in peste 20 dintre acestea,cea mai mare si mai impresionanta fiind Parema.

Va doresc sa ajungeti in Grecia si sa vizitati toate aceste locuri!
























Vechea Grecie


In Grecia Antica, hainele oamenilor cu rang se deosebeau foarte putin de hainele celor fara rang, doar prin cateva broderii si calitatea materialului si al culorii. Cel mai des era folosita lana, iar pentru cei foarte saraci, parul de capra.

Diversitatea hainelor in Grecia Antica poate fi redusa la trei tipuri de imbracaminte: tunica, mantia, hlamida. Toate constau in o bucata de stofa drapata dreptunghiulara stransa cu o centura, pe umar cu o agrafa sau un nod.

Tunica era cea mai des intalnita, lunga pana la genunchi, prinsa cu o fibula pe umar. Tunica se punea drept pe corp si nu se scoatea noaptea.

Mantaua era o bucata dreptunghiulara legata in jurul corpului. Spartanii si saracii purtau mantia fara tunica.

Hlamida era mantia calaretilor si soldatilor si de obicei era purpurie si mai scurta.

Hainele femeilor nu se deosebeau esential de cele ale barbatilor decat prin calitatea mai fina, transparenta tesaturilor, culorile mai vii si o ajustare mai cocheta.

De obicei se purtau sandale (ale femeilor erau elegante si mai variate), dar multi umblau desculti. Pentru drum lung se optau pentru un fel de ghete.

Barbatii nu purtau nimic pe cap, doar cei de la tara. Femeile purtau uneori palarii inalte si cu boruri largi.

Ca echipamente auxiliare aveau: umbrele, evantaie, posete, sutiene, pieptene, oglinzi, panglici, peruci, depilatoare, parfumuri si coloranti pentru par (preferinta categorica era blondul).